Automaat rijden

Een automaat oftewel een auto met een automatische transmissie is al heel lang niet meer een auto voor alleen oudere mensen. In een automaat heeft vele voordelen en daar naast rijdt het ook nog eens super en is het veiliger. Kortom alle redenen om in een automaat te gaan rijden.

Het is zeker niet meer oudbollig:

In Amerika is ruim 90% van de auto’s een automaat, jong en oud rijdt daar in een automaat. Het imago dat een automaat verbindt met oudere mensen is dus inmiddels duidelijk aan het veranderen.
En mensen die eenmaal een automaat hebben gehad, stappen heel zelden weer over naar een auto met een schakelbak. Dat zegt genoeg!..

Hoe werkt het eigenlijk: In tegenstelling tot een “schakelauto”, hoeft bij een auto met automatische transmissie (automaat) niet handmatig geschakeld te worden tussen de verschillende versnellingen. Overigens wil je toch nog het gevoel van zelf schakelen behouden dan is dat bij veel automaten ook nog mogelijk. Een automaat heeft geen koppelingspedaal, maar alleen een gaspedaal en een rem die uitsluitend met de rechter voet worden bedient, de linker voet gaat dus aan de kant.

Evenals de schakelauto heeft een automaat ook een bepaald aantal versnellingen (vaste overbrengingen), bijv. 4, 5 tot soms wel 6 of 7 bij exclusieve snelle en krachtige motoren. Via een stelsel van tandwielen en hydraulisch werkende koppelingen en met behulp van sensoren ( bij de moderne automaten) wordt bij een bepaald toerental de overbrenging gewijzigd. Dit gebeurt op een zodanige wijze dat het vaak nauwelijks voelbaar is. Het systeem werkt zodanig dat, als je langzaam optrekt, de automaat  al bij een laag toerental opschakelt; als er pittig opgetrokken moet worden, zal de bak bij  een veel hoger toerental schakelen. De automaat past zich dus bij elke rijstijl aan!

 

Voordelen van een automaat:

  • Er hoeven geen handelingen in de vorm van koppelen en schakelen te worden verricht, waardoor jij je helemaal kunt concentreren op de weg en ontspannen kan rijden.
  • Het schakelen met een automaat gaat heel soepel, wat het comfort verhoogt. Sommige mensen hebben van nature weinig feeling voor het op- en terugschakelen. Kortom, geen geschok, geknars en gestoot meer.
  • Een automaat slaat (indien motorisch goed afgesteld) niet af, dus ook niet voor verkeerslichten, op hellingen en in andere situaties, dus minder stress!.
  • In de file is een automaat ideaal, omdat niet steeds opnieuw hoeft te worden in- en uitgeschakeld.
  • Het linkerbeen vervult geen functie meer en kan in een ontspannen houding  geplaatst worden.
  • Liefhebbers van een pittige rijstijl kunnen bij verkeerslichten altijd het snelste wegsprinten.- Er kan heel economisch gereden worden als het gaspedaal met mate ingetrapt wordt, zonder dat dit het comfort benadeelt, dus geen schokkerig gedrag of kans op afslaan van de motor bij te laag toerental.
  • Kandidaten die in het autistisch spectrum vallen kunnen veel voordeel halen als ze in een automaat rijlessen krijgen.