ADHD/Autisme

IEDEREEN IS AUTISTISCH, MAAR NIET IEDEREEN HEET ER LAST VAN

of

niet iedereen heeft autisme, maar iedereen heeft wel autistische kenmerken

Herkenning: Om goed om te kunnen gaan met het fenomeen Autisme en/of ADHD is herkenning een belangrijk onderdeel. Zoals de kop al verraad, iedereen is Autistisch. Ga maar na, de wekker moet eerst 5x snoozen, ’s morgens als eerste naar de wc, eerst koffie aanzetten en dan brood smeren, de sleutels altijd op de zelfde plek, altijd de zelfde route naar het werk. Het zijn allemaal maar voorbeelden en je kunt er voor jezelf vast nog wel een paar bedenken. Je hebt pas door echt door dat je dergelijke Autistische handelingen doet op het moment dat er iets veranderd in de volgorde. Ineens klopt het niet meer….. vervolgens pas jij jezelf aan en komt alles wel weer goed. Je vind het vervelend maar je dag is er niet mee verpest. Bij een autist of iemand met ADHD is dat anders. Hun dag kan helemaal verpest zijn. Andere mensen moeten op zo’n moment ook erg oppassen met dat ze doen en zeggen…..

Wat doen wij: Klaas van ikrijbijklaas.nl heeft als rijschool in Meppel en Zwolle ruime ervaring in het overbrengen van kennis en vaardigheden aan mensen met een bepaalde stoornis als ADHD of autisme. Met meer dan 25 jaar ervaring in de wereld van ADHD en ASS neemt Klaas veel ervaring mee om deze leerlingen goed te kunnen begeleiden en, niet onbelangrijk, te begrijpen hoe ze denken. De logica van anders denkenden, zo noemen we de groep van ADHD en ASS, is ZEKER NIET de logica van reguliere denkpatronen.

We hebben ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) in 3 vormen en ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

De soorten ADHD die we onderscheiden zijn;
– ADHD-I (het onoplettende type)
– ADHD-H (het hyperactive type)
– ADHD-C (het gecombineerde type).

De vormen van ASS zijn;
– Syndroom van Asperger
– PDD-NOS
– Klassiek Autisme
– Overige (bv idiot Savant)

‘niet iedereen heeft autisme, maar iedereen heeft wel autistische kenmerken’

Autisme: Het autisme kent verschillende vormen. Het CBR stelt bepaalde eisen en soms ook voorwaarden aan mensen met een autistische stoornis. Bepaalde vragen op de gezondheidsverklaring van het CBR hebben betrekking op ADHD of ASS.  Het merendeel van de mensen met een dergelijke stoornis kunnen gewoon zonder enig probleem leren autorijden. Nog beter, zij zullen het aangeleerde niet snel anders gaan doen na het behalen van het rijbewijs. Het lesgeven aan deze categorie vereist wel speciale kennis en vaardigheden. De rode draad door alle lessen heen is dat de de leerling leert omgaan met zijn stoornis en leert signalen van (te veel) prikkelingen te herkennen. Ervaren is leren en door te leren ervaar je heel veel. Door de permanente educatie op het gebied van deze stoornissen en de meer dan 25 jaar ervaring beschikt Klaas van ikrijbijklaas.nl over de benodigde kennis, ervaring en vaardigheden op dit gebied. Neem gerust contact met mij op en ik ben graag bereid al uw vragen te beantwoorden.

Ervaring: Klaas heeft ruime ervaring in het overbrengen van kennis en vaardigheden aan mensen die een dergelijke stoornis hebben. Niemand is gelijk, en dat geldt ook voor mensen die een stoornis hebben zoals ADHD of ASS. Wij hebben de mogelijkheid en de benodigde middelen om mensen met één van de stoornissen op een juiste wijze te begeleiden naar het examen. Dit geldt zowel voor het theorie-examen als ook voor het praktijkexamen.

Fraude bij de CBR gezondheidsverklaring: Dit is wel even een ding. Er zijn helaas te veel rijscholen die het ADHD en/of ASS niet serieus nemen en dat is niet verstandig. Doorgaans heeft iemand met ADHD en/of ASS een medische geschiedenis waarin de stoornis is te traceren. Het invullen van de gezondheidsverklaring is een serieuze aangelegenheid en moet ook naar waarheid worden ingevuld. En ja, als er een melding wordt gemaakt van ADHD en/of ASS met of zonder medicijngebruik dan kom je automatisch in het medische traject van het CBR terecht. Als je de gezondheidsverklaring niet naar waarheid invult dan kun je later bij een verkeersconflict grote problemen krijgen als het gaat om het verhalen van verkeersschade. Het foutief invullen van de gezondheidsverklaring is fraude, en dus voor een verzekeraar een reden om geen schadevergoedingen te betalen. De kosten worden dan volledig op jou verhaald.

Nieuwsgierig naar wat Klaas van ikrijbijlkaas.nl voor je kan betekenen? Heb je nog vragen?…neem dan even contact met ons op